Selecteer een pagina

De eerste negen maanden van 2022 waren verraderlijk op de beurzen. Elke golf van verkopen werd daarna opgevangen door een zwakke bounce die daarna nog meer verkopen triggerde rond de cruciale 200MA lijn voor de langere termijn. Deze golven zorgden langzaam voor steeds verder dalende beurzen.

Hoe slecht de overall marktomstandigheden ook waren, sommige sectoren, zoals de snelle groeiaandelen van de afgelopen tijd, zijn enorm gedaald. Sommige van de voormalige leidende aandelen zijn tussen de 50% en 80% vanaf de piek gedaald. Voor de ‘veilige’ lange termijn beleggers is daarmee een groot deel van hun winst verdwenen.

Dat maakt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om je risico management op orde te hebben, niet alleen om verliezen te beperken maar zeker ook om je winsten veilig te stellen.

Interessant is dat de markt, volgens verschillende indicatoren, het grootste deel van het jaar extreem oververkocht is, en toch is blijven dalen. Een teken van extreme negativiteit onder institutionele beleggers.

Dit wijst op een van de kernprincipes van William O’Neil zijn methodologie: zodra de algemene markt, of een individuele aandeel, zich in een neerwaartse trend bevindt, is het niet te voorspellen hoe laag deze zal gaan of hoe lang het zal duren voordat deze zich herstelt.

Als actieve belegger zit ik in de interpretatiebusiness, niet in de voor spellings business.

Daarom probeer ik niet te voorspellen hoe lang of hoe ver omlaag  een correctie zal zijn, maar wacht ik aan de zijlijn tot er duidelijke signalen verschijnen dat er een nieuwe bullmarkt is begonnen.

Één signaal is een Follow-Through Day (FTD), die heeft plaatsgevonden aan het begin van elke grote bullmarkt die we de afgelopen 120 jaar hebben bestudeerd.

Zodra dat signaal zich voordoet, is het belangrijk om de juiste aandelen op je watchlist te hebben en klaar te zijn om aan te kopen omdat die mogelijk de nieuwe bullmarkt kunnen leiden.

De strategie van William O’Neil kijkt naar 3 hoofdfactoren voor het vinden van de best presterende aandelen:

  1. Technische analyse van de koersontwikkeling
  2. Onderliggende fundamentele cijfers van het bedrijf
  3. De algemene marktomstandigheden

Als de algemene marktomstandigheden slecht zijn, zoals het grootste deel van 2022 het geval was, zal de druk van de brede markt zelfs de sterkste bedrijven met de beste vooruitzichten tegenhouden om een goed rendement te kunnen bieden.

Tijdens de neerwaartse beurzen zullen de sterkste aandelen consolideren en vervolgens een constructieve basis vormen. Zij zijn meestal sterk genoeg om grote verliezen te kunnen voorkomen. En die constructieve basis is nodig om later een goed aankoopmoment te kunnen vinden, met minimaal risico.

Wanneer de druk op de markt uiteindelijk afneemt, zullen het de aandelen met solide fundamentals en groeivooruitzichten zijn die een basis gevormd hebben en daardoor vroeg in de nieuwe rally enorme koerssprongen kunnen maken, en mogelijk de nieuwe leiders zullen zijn.

De beste aandelen maken al flinke rendementen nog voordat de indexen hun bodem gevonden hebben.

Deze snelle stijgingen is goed te vergelijken met het onder water houden van een skippybal. Zodra je de druk van je handen weghaalt dan schieten ze ineens de lucht in.

De eenvoudigste manier om deze aandelen te identificeren, is door te kijken naar de relatieve sterkte. Relatieve sterkte (RS) meet de prijsprestaties van een aandeel ten opzichte van de algemene aandelenmarkt. Hogere RS-aandelen met stijgende RS-lijnen presteren beter dan de belangrijkste marktindices, en daarmee de andere aandelen.

Vaak zal de RS-lijn van een nieuwe leider naar nieuwe hoogtepunten stijgen vóór de koers dat doet, wat wijst op toenemende institutionele interesse ten opzichte van de algemene markt, wat doorgaans een goed voorteken is voor toekomstige outperformance.

Aangezien deze aandelen tijdens de marktcorrectie een basis vormen, zijn er vaak subtiele aanwijzingen te vinden dat ze, ondanks de slechte markt, continue aangekocht blijven worden.

Dit aankopen, of accumulatie is terug te zien in de Accumulation/Distribution (A/D)-lijn en A/D-rating, die beide gebaseerd zijn op unieke analyses  van William O’Neil om aandelen te identificeren die worden geaccumuleerd (gekocht) of worden gedistribueerd (verkocht).

Technische indicatoren die accumulatie door institutionele beleggers suggereren; zijn bijvoorbeeld wanneer een aandeel een hogere low bereikt in het midden van de markt en een lagere low tijdens een neerwaartse trend; gap-ups of grote positieve dagen met veel handelsvolume terwijl het aandeel aan de rechterkant van de grafiek een basis opbouwt.

Maar ook het volgen van de koers- en volumeactie waarbij rally’s over het algemeen optreden bij hoger volume en correcties bij lager volume en het vinden van support bij belangrijke moving average indicatoren, zoals een stijgende lijn van 50-daags MA.

En als laatste sterk technische indicatie is de grote koerssprong actie sterk hoger volume als het aandeel eindelijk uit een basis breekt.

Een ander kenmerk van aandelen die nieuw leiderschap in een bullmarkt kunnen vertegenwoordigen, is de sterkte van de Industry Group waar ze toe behoren. De relatieve sterkte van de bedrijfstakgroep is een goede maatstaf voor groepen die sterk zijn en verbeteren.

O’Neil onderscheid 197 verschillende industriegroepen en kent aan elk een Group Rank toe op basis van de prijsprestaties van de individuele componenten van elke groep.

Hoewel het voor een aandeel geen vereiste is om deel uit te maken van de sterkere industriegroep om in een nieuwe bullmarkt te leiden, is het een feit dat toonaangevende aandelen meestal deel uitmaken van toonaangevende industrieën. Sterke steun van de industrie kan een belangrijk onderdeel zijn om de prijs van een aandeel omhoog te stuwen.

Verbetering van de economische omstandigheden en gunstige fundamentals binnen een sector zullen de meeste, zo niet alle, bedrijven die deel uitmaken van die groep, ten goede komen.

Als je vervolgens de sterkste één of twee aandelen binnen een sector vindt in termen van fundamentele en technische analyse, dan heb je de beste ingrediënten voor een aandeel dat kan leiden in een nieuwe bullmarkt.

Concluderend, hoewel 2022 een moeilijke tijd was voor beleggers in Amerikaanse aandelen, biedt de huidige bearmarkt kansen om je portefeuille te herpositioneren.

Met de geschiedenis als leidraad, zal de volgende bullmarkt hoogstwaarschijnlijk geleid worden door andere industriegroepen en andere aandelen. De leiders van de vorige bullmarkt zijn zelden de leiders van de nieuwe bullmarkt na een correctie.

Door alert te zijn op de signalen die de markt biedt om deze leiders te identificeren, kunt je de meest winstgevende transacties vinden. En op tijd een goede positie innemen voordat ze de grootste koersstijgingen doormaken.