Selecteer een pagina

Als de beurzen in een correctie een bear markt zitten, hoe weet je dan wat het juiste moment is om weer te beginnen met nieuwe aandelen kopen?

William O’Neil heeft in zijn vele marktstudies die terug gaan tot 1880 gevonden (én continue bijgehouden worden) dat er geen enkele bullmarkt ooit is begonnen zonder een zogenaamde “Follow Through Day”, of FTD.

Dus in plaats van mee gaan in de fabel dat je de markt niet kunt timen, omdat er geen signalen zijn die je kunt onderscheiden. Óf in plaats van het willekeurig zoeken van een bodem op basis van gevoel, of wat de mainstream media verteld.

Leer hoe je deze bewezen signalen kunt herkennen om te bevestigen dat de beurzen hun bodem gevonden hebben en begonnen zijn aan een nieuwe opwaartse trend.

Wat is een Follow-through Day?

Een follow-through day geeft aan dat een poging tot een rally is geslaagd en dat daarmee de markt richting veranderd is van een correctie naar een bevestigde opwaartse trend. Dit signaal geeft ook aan dat dit hét moment is om geleidelijk aan de beste gepositioneerde aandelen te kopen. Dit zijn de grote kanshebbers om de nieuwe leidende aandelen van de nieuwe bullmarkt te worden.

Hoe herken je een Follow-through day

  1. Nieuwe laagste koers; Wanneer de beurzen in een correctie of bear markt zitten volg dan de belangrijkste Amerikaanse indexen: de S&P500 en de Nasdaq. En wacht tot zij een nieuwe laagste koers neerzetten.
  1. Poging to rally; zodra de indexen nieuwe dieptepunten bereiken kijk je uit maar een dag waarop één van beide indexen hoger sluit. Dit kan een eerste signaal zijn dat een bodem gevonden is. Maar één positieve dag geeft nog geen zekerheid of de trend werkelijk veranderd is. Vanaf deze dag tellen we de dagen, de poging tot rally is dag 1. Zolang de indexen boven het vorige dieptepunt blijven, blijft deze poging tot rally geldig. En tel je de dagen door. Zodra de index toch weer terugzakt en onder het vorige dieptepunt komt, dan is de rally mislukt.

2. De Follow-through day;

dag afgesloten met veel winst én stijgend volume. Dit geeft aan dat de poging tot rally geslaagd is. De dag moet afgesloten worden met minimaal 1,25% hoger of hoger in volume dan de voorgaande dag. Het volume hoeft niet bovengemiddeld te zijn, maar gewoon meer dan de vorige dag. Meestal vinden Follow-through dagen plaats vanaf dag 4 of later na een poging tot rally. Soms zie je ze al in de eerste dagen na de poging, maar die vroege dagen zijn niet betrouwbaar genoeg gebleken om de bodem te bevestigen.

Geleidelijk beginnen met aankopen na een follow-through dag.

Niet elke follow-through day leidt tot een aanhoudende bullmarkt. Ongeveer 25-30% zal mislukken en de markt zal snel erna de correctie verder doorzetten. Daarom wil je niet direct te agressief instappen als je deze signalen ziet. Er is geen garantie op succes. Begin daarom met kleinere posities in de best gepositioneerde aandelen en manage je risico goed. De beste aandelen zullen in deze periode ook aangekocht gaan worden door institutionele beleggers wat terug te zien is in het volume. Herken deze signalen en selecteer de juiste aandelen. Door kleinere starter posities te nemen kun je met minder risico testen hoe de markt verder gaat. En als de nieuwe opwaartse trend niet doorzet dan volg je je eigen verkoopregels en stap je met minimaal verlies weer uit. Vervolgens wacht je aan de zijlijn tot de volgende signalen van een mogelijke bodem.

Pas op voor distributiedagen

Zie je binnen enkele dagen na de follow-through distributiedagen, dat zou kunnen betekenen dat de opkomende uptrend niet doorzet en snel terugvalt in een correctie.

Het beste rendement haal je in het begin van nieuwe uptrends

Zoals eerder gezegd, zullen de beste aandelen hun grote stijgingen beginnen direct aan het begin van een nieuwe opwaartse trend.

Dit maakt allemaal deel uit van de marktcyclus: tijdens de voorafgaande correctie vormen ze solide technische patronen. Dan breken ze uit als de richting van de markt verandert in een nieuwe opwaartse trend.

Follow-Through Day 2003
Follow-Through Day 2010
Follow-Through Day 2011