Selecteer een pagina

Één van de best gepositioneerde aandelen van dit moment is HF Sinclair ($DINO). Tussen de onrust op de beurs maakt DINO zich klaar voor een mooie technische uitbraak, versterkt door solide fundamentele groei.

Tevens is dit energieaandeel de leider in zijn industriegroep, én is de industriegroep momenteel een van de sterkste. De relative strength lijn heeft een nieuw hoogtepunt bereikt, nog voor de koers. Een teken dat er relatief veel interesse is onder institutionele beleggers om DINO in hun portfolio op te, of uit te breiden.

HF Sinclair is een raffinaderij gevestigd in Dallas, en is gespecialiseerd in benzine, diesel, vliegtuigbrandstoffen, duurzame diesel en nog verschillende bijproducten. Ze hebben faciliteiten in Kansas, Oklahoma, New Mexico, Wyoming, Washington en Utah. Het exploiteert drie specialiteitenfaciliteiten in Mississauga, Petrolia, PA en eentje in Nederland.

Sinclair verkoopt hun producten voornamelijk in de zuid-westelijke staten van Amerika. Ook levert het brandstoffen aan 1.300 onafhankelijke winkels.

Het bedrijf werkt samen met Holly Energy Partners om aardolieproducten en ruwe olie te vervoeren en op te slaan voor de aardolie-industrie.

DINO zit in een base sinds juni en heeft na de top een dip van 40% gehad, waarna het zich weer hersteld heeft tot $56. Gevolgd door een dip van 15% en 10%. Deze kleiner wordende dips geven aan dat er steeds minder supply beschikbaar komt op de markt om te voldoen aan de vraag naar aandelen.

De koers steeg afgelopen woensdag met 7% in sterk volume toen de prijzen voor ruwe olie stegen door een daling van de voorraden.

Volgens de CAN SLIM-beleggingsstrategie zitten de beste aandelen in de top vijf van de 40 sterkste industrieën, waarbij de bovenste 20 de meeste kansen bieden.

Sinclair heeft de nummer 1 plek in de Oil & Gas Refining/Manufacturing-groep. Die groep is nummer 8 van de 197 verschillende gedefinieerde industriegroepen en heeft een hoge relatieve sterkte van 96.

Het bedrijf rapporteerde op 22 september een winst van $5,59 per aandeel in het tweede kwartaal van 2022, een stijging van $1 in Q1 en een verlies van 0,11 in Q4 van 2021.

De jaarlijkse winst zal naar verwachting dalen tot $7,99 per aandeel in 2023, als gevolg van de lagere olieprijzen en onrust op de markt.

De kwartaalomzet is de afgelopen drie kwartalen gestegen van 94% naar 144%.

Sinclair heeft een bijna perfecte Relative Strength Rating van 98. De huidige sterke resultaten staan in contrast met de slappe resultaten in voorgaande jaren, inclusief een verlies van 0,86 in 2020. De omslag van slechtere resultaten tot sterk positieve cijfers is vaak een extra catalysator voor institutionele beleggers om in te stappen.

Institutionele beleggers hebben zo’n 40% van de uitstaande aandelen in hun portfolio. Waarvan 702 fondsen die de aandelen in juni bezaten, tegenover 669 in maart en 674 in december. Een mooie stijging van institutionele support.

Tot slot verhoogde Piper Sandler zijn koersdoel naar $71 na de bekendmaking van de laatste bedrijfscijfers. Tevens betaald het aandeel een mooi jaarlijks dividendrendement van 2,9%.