Mensen passen zich van nature aan aan de omgeving waar ze leven. Iedereen heeft verschillende persoonlijkheidskenmerken die je in verschillende omgevingen laat zien. Daarom kun je je soms op een bepaalde manier gedragen bij je familie en op een totaal andere manier als je met collega’s bent. Deze verschillen kunnen zo groot zijn dat je soms een totaal anders mens lijkt. Ik vind het zelf dan ook interessant om te zien hoe mensen die ik goed ken zichzelf op een heel andere manier presenteren in een andere omgeving.
Dit is ook meteen een van de redenen waarom veel mensen zo aangetrokken worden tot reizen. Elke reis haalt je uit je eigen omgeving en dwingt je om aan te gaan passen aan nieuwe mensen om je heen, nieuwe culturen en nieuwe gewoontes. Juist die geforceerde verandering van je omgeving zorgt er voor dat je zelf ook getriggerd wordt om nieuwe dingen in onszelf te ontdekken. Je reageert nu eenmaal anders in omgevingen die je niet goed kent. Het opzoeken van die verandering zorgt dat je jezelf kunt ontwikkelen.
Een vakantie of langere reis brengt naast die veranderingen natuurlijk ook veel leuke dingen met zich mee. Wat ook precies de reden is dat we dit graag opzoeken. Maar elke verandering in je omgeving zorgt voor nieuwe inzichten. Niet elke verandering brengt leuke dingen met zich mee. Vaak is een verandering van omgeving ook een stuk oncomfortabeler. Want je bent eenmaal optimaal aangepast aan de omgeving waar je je het meeste bevindt. Ook zijn wij mensen van nature gericht op het ons zo gemakkelijk mogelijk maken. Vandaar dat we ons gaan aanpassen aan een omgeving, maar ook dat we het lastig blijven vinden om uit een comfortabele omgeving te stappen.
Wij zijn in 2022 – 2023 een jaar lang aan het reizen geweest met ons gezin. Tijdens die reis zijn we enorm veel nieuwe plekken, landen, mensen en omgevingen tegen gekomen. Hoe vaak je het ook doet, elke keer is die verandering weer even wennen. Elke keer weer even uitzoeken en aanvoelen hoe die plek is en jezelf aanpassen aan de omgeving daar. Na een jaar zijn we daar een stuk flexibeler in geworden, en zeker ook onze jonge kinderen. Ook merk je dat als je langer op eenzelfde plek blijft je vanzelf routines gaat ontwikkelen om het jezelf gemakkelijk te maken. Een prachtig voorbeeld van hoe de mens van nature werkt.
Hoewel er dus veel kracht zit in het opzoeken van verandering is de grootste vijand daarvan onze fijne routines. Hoe meer routine hoe gemakkelijker je door het leven gaat. Je bent je op veel momenten niet eens meer bewust van wat je aan het doen bent. En dat is juist het gevaar als je wilt groeien als belegger. Want zodra jij beslissingen gaat nemen op automatische piloot dan zul je minder goede keuzes maken. Je bent er minder bewust mee bezig.
Jezelf dwingen om die ongemakkelijke situaties op te zoeken is de kern van waar verandering mogelijk is.
Als belegger blijf ik ook zoeken naar manieren om mijzelf te verbeteren. En te voorkomen dat ik zonder goede overwegingen beslissingen op de automatische piloot neem. Dat is dan ook de reden dat ik mezelf regelmatig dwing om mijn beleggingsomgeving te veranderen. Dit helpt mij om bewust te worden van mijn eigen repetitieve patronen waar ik langzaam ingekomen ben.
Dan is de vraag natuurlijk hoe ik als belegger zorg voor veranderingen in mijn omgeving die me helpen bewuster te worden van mijn eigen biases. Af en toe mijn laptop meenemen naar een andere plek om te traden is een kleine oplossing, maar dat zorgt er niet voor dat ik mentaal een andere focus krijg. Aangezien traden vooral mentale atletiek is ga ik juist op zoek hoe ik die verandering mentaal kan krijgen.
- Blijf op zoek naar tegenstrijdige meningen. De basis van winstgevend beleggen zit in het jezelf houden aan een bewezen strategie, en juist niet moet veranderen van strategie als het even tegenzit. Toch raadt ik je aan om ook op zoek te blijven naar beleggers die op een andere manier beleggen dan jij doet. Op andere beurzen, andere strategieën en andere time frames. Niet om te kijken of je je eigen strategie moet gaan aanpassen, maar juist om een andere visie op de markt te krijgen. Daarmee voorkom je dat je met een tunnelvisie kijkt naar de markt en wat er binnen jouw strategie past. Zelf ben ik een beleggers boeken nerd. Het liefste lees ik boeken die aansluiten bij mijn strategie om me daar verder in te specialiseren. Maar ook lees ik boeken over totaal andere strategieën, simpelweg om mijn horizon te verbreden en mijn eigen aannames ter discussie te stellen en open te blijven staan voor andere inzichten.
- When in doubt, zoom out. Als actieve belegger focus ik me meer op korte termijn koersbewegingen. Hierdoor kan ik soms blind raken voor het grotere geheel van wat er aan de hand is op de beurzen. Het helpt me dan om uit te zoomen en koersen letterlijk vanaf een grotere afstand te bekijken. Kijk ik normaal naar intra-day en daggrafieken, dan zoom ik uit en kijk ik naar maandgrafieken van aandelen en de indices. Dit geeft me een idee van hoe de huidige status in het grote plaatje past. Vaak zie ik aan het aantal interessante setups dat ik uit mijn screeners haal al redelijk goed of de markt op een goed punt staat voor mijn strategie. Krijg ik minder resultaten die voldoen aan mijn eisen dan is de kans grote dat de overall markt ook zwakker aan het worden is. Door uit te zoomen en het grotere plaatje te bekijken kan ik dan zien of dat klopt, of dat het aan mijn focus ligt. Wisselen van timeframe geeft een heel ander perspectief op de beurzen.
- Onderzoek gerelateerde assets. Deze is vergelijkbaar aan het vorige punt van het uitzoomen om het grotere plaatje zichtbaar te maken. Alleen hierbij kijk ik breder dan naar de aandelen op mijn watchlist. Ik heb bijvoorbeeld een overzicht met sector ETF’s waarmee ik snel kan zien hoe de verschillende sectoren presteren op die dag of de afgelopen dagen. Dit helpt om een beter beeld te krijgen van de ontwikkelingen die ik in mijn eigen aandelen zie. Ik kijk hierbij bijvoorbeeld ook naar de rentes, commodity’s en futures van andere beurzen. Dit helpt me allemaal om uit mijn eigen, comfortabele, bubbel te komen en mijn eigen gewoontes los te kunnen laten.
- Neem letterlijk afstand. Een dag achter je scherm zitten en gefocust zijn op de koersen kan erg vermoeiend zijn. Zeker als je daar elke dag mee bezig bent. Binnen mijn strategie ligt het zwaartepunt van acties juist in de momenten snel na de opening waardoor dat het meest intensieve is. Als ik de dag begin met het moeten nemen van verliezen kan dat de stemming zetten voor de rest van de dag. En als dat een paar dagen na elkaar gebeurt dan stapelt dat gevoel zich natuurlijk op. Zelf neem neem ik dan ook vaak letterlijk afstand van mijn scherm en zet ik mijn computer uit om wat anders te gaan doen. Wat extra tijd met mijn kinderen, of even sporten tussendoor. Dit helpt me om mijn hoofd weer wat rust te bieden en zaken op orde te krijgen.
Als je omgeving te comfortabel wordt, dan draagt deze niet bij aan verandering,
Kortom, het zijn juist de mentale routines die we als actieve beleggers het meest moeten veranderen om ongewenste en onrendabele patronen te doorbreken. Zorg elke dag voor een frisse blik op jezelf en de markt om nieuwe ideeën te vinden, oude gewoontes uit te dagen en te zoeken naar veranderingen die je helpen uit de routines te komen.