Selecteer een pagina

Toen ik begon met beleggen keek ik vooral naar wat de grote bekende beleggers deden. Ik ging er van uit dat ik van hen wel zou kunnen leren wat ik moest weten om goed te kunnen beleggen. Want de professionals die voor hun werk de hele dag bezig zijn met de beurs zullen toch wel weten hoe het moet.

Natuurlijk is risico-management een van de belangrijkste dingen voor beleggers. En grote beleggers beschermen hun risisco vooral door te spreiden.

De gedachte daarachter is dat elke type asset anders presteert in verschillende markten en economische situaties. Door te spreiden over die assets bescherm je je portfolio tegen alle mogelijke negatieve invloeden.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door aandelen uit verschillende industrieën te kopen, zodat niet je al je winst kwijtraakt als een bepaalde industrie instort zoals de luchtvaartsector door de corona-crisis.

Of je kunt dit doen door je portfolio te verdelen over verschillende soorten type assets. Je belegt een deel van je vermogen in aandelen, maar daarnaast ook een deel in obligaties, grondstoffen, edelmetalen en tegenwoordig natuurlijk ook crypto.

Ik ging dus op zoek naar manieren om mijn kleine portfolio te gaan spreiden. Daardoor kwam ik al snel uit op ETF’s. Want met weinig geld is dat de makkelijkste, en goedkoopste, manier om veel spreiding te krijgen.

Later ben ik me gaan verdiepen in wat nou de reden is voor de grote institutionele beleggers om te diversificeren.

Mijn conclusie was achteraf gezien zo simpel dat ik me blijf verbazen dat ik het niet eerder ingezien had. En sinds ik mijn strategie met dit inzicht heb aangepast zijn mijn rendementen significant verbeterd.

De institutionele beleggers hebben honderden miljoenen of miljarden in de markt uitstaan. Zij moeten dus op zoek naar manieren om hun gehele vermogen te beschermen.

Als een aandeel of specifieke asset klasse slecht presteert kunnen zij die niet zomaar verkopen. Er is te weinig liquiditeit in de markt om hun positie in één keer kwijt te raken en als ze het toch proberen beïnvloeden ze daarmee direct de koers.

Zelfs voor vermogende beleggers die met meerdere miljoenen beleggen is het al moeilijker om snel in te spelen op wat er gebeurt in de markt.

Voor ons als kleine particuliere belegger is dat totaal anders.

Want als ik 100% van mijn account geïnvesteerd heb in één aandeel dan kan ik die per direct verkopen als dat aandeel iets doet wat mij niet bevalt. En ziet het er een dag later wél weer goed uit? Dan kan ik het gewoon weer opnieuw kopen.

Of doen aandelen als asset klasse het momenteel enorm slecht, dan kan ik mijn gehele portfolio in één keer omzetten naar bijvoorbeeld een specifieke grondstof die enorm in trek is.

Die flexibiliteit om per direct te kunnen kopen en verkopen wanneer het ons als particuliere belegger uitkomt is één van de grote voordelen die we hebben ten opzichte van de grote beleggers.

Je kunt de institutionele beleggers zien als een groot vrachtschip dat totaal niet wendbaar is. Daaromheen varen wij als kleine beleggers in onze speedbootjes.

Wij kunnen onze koers direct wijzigen als we een ijsberg zien aan komen. Waar een groot schip niet wendbaar genoeg is om snel te kunnen inspelen op wat er gaat komen.

De enige manier voor grote beleggers om zichzelf te beschermen is om te zorgen dat er eigenlijk niks kan gebeuren dat teveel impact maakt op hun portfolio.

Maar bescherm je je portfolio tegen teveel negatieve impact, dan “bescherm” je jezelf daarmee ook direct tegen grote winsten.

Doordat je van alles een klein beetje in je portfolio hebt zitten is er niks dat echt gaat bijdragen aan je rendement. Wil je uitzonderlijke rendementen halen dan zul je je vermogen moeten concentreren in de sterkste aandelen van dat moment.

Vind ik dan dat je je hele vermogen in één aandeel moet stoppen? Nee, dat zeker niet.

Ik vind vooral dat spreiden niet de juiste manier is om je risico te beschermen voor particuliere beleggers.

In het begin bleef dit nog steeds tegen mijn eigen overtuigingen in gaan, totdat ik het resultaat terug zag in mijn rendement. En als je betere resultaten wilt dan de meerderheid, dan zul je ook moeten doen wat de meerderheid niet doet.