Selecteer een pagina
De beurswijsheid “Buy the rumor, sell the news” is een bekende strategie onder beleggers en traders. Het weerspiegelt de trend dat prijsbewegingen vaak optreden in reactie op verwachtingen of geruchten en dat deze bewegingen vaak omkeren of stoppen zodra het verwachte nieuws daadwerkelijk plaatsvindt.

Deze strategie draait om het idee dat beleggers anticiperen op bepaalde gebeurtenissen op basis van geruchten en speculaties. Gedurende deze periode van anticipatie kunnen prijzen stijgen, aangezien mensen proberen te profiteren van verwachte positieve ontwikkelingen. Echter, zodra het nieuws daadwerkelijk plaatsvindt, kunnen beleggers hun posities sluiten, wat leidt tot een omgekeerde prijsbeweging.

Geruchten kunnen de markten en aandelenkoersen beïnvloeden, aangezien beleggers posities kunnen kopen of verkopen op basis van de verwachtingen van analisten. Dit kan de prijs van een aandeel omhoog of omlaag laten bewegen als voldoende beleggers het gerucht horen en erop reageren.

Over het algemeen zullen beleggers proberen winst te maken in de aanloop naar een aankondiging, omdat tegen de tijd dat de aankondiging wordt gedaan, het effect dat het zou kunnen veroorzaken vaak al is ‘ingeprijsd’ in de waarde van het bedrijf.

Als de aankondiging tegen de verwachtingen ingaat, of deze aanzienlijk overtreft, kan dit een nog groter effect hebben op de algehele trend van een activum. Als gevolg hiervan kan een handelaar die een positie opende op basis van het gerucht zichzelf in een aanzienlijk verlies bevinden, of juist een nog grotere winst behalen dan ze dachten.

Dit geldt ook als het nieuws uiteindelijk bevestigt dat het gerucht waar is. Vroegere beleggers die op de hoogte waren van het gerucht beginnen dan vaak hun posties te verkopen en winst te nemen.

Deze beurswijsheid benadrukt de rol van psychologie in de markt. De anticipatie en de daaruit voortvloeiende prijsstijging kunnen vaak meer gebaseerd zijn op hoop en speculatie dan op feitelijke gegevens. Daarom is het voor beleggers van belang om kritisch te blijven en niet te worden meegesleept door de massa.

 

 

Buy the Rumor, Sell the News en Bitcoin ETF’s

Deze strategie is niet beperkt tot traditionele aandelenmarkten; maar geld natuurlijk ook in de wereld van cryptocurrencies. Bijvoorbeeld, in aanloop naar belangrijke upgrades (hard forks), regelgevingsevenementen of institutionele aankondigingen kan er sprake zijn van opwinding en een stijgende koers.

Veel altcoins zijn alleen interessant op basis van de geruchten dat het een vernieuwend project of technologie is, maar blijken uiteindelijk niks te toe te voegen waardoor de koers weer instort.

Maar er zijn ook voorbeelden in de crypto wereld waarvoor deze beurswijsheid niet op gaat: bitcoin en de goedkeuring van de ETF’s op 10 januari.

Het grote verschil ten opzichte van wat hiervoor besproken is is dat met deze goedkeuring het gehele speelveld voor bitcoin veranderd. Door de toelating van de ETF’s wordt beleggen in bitcoin ineens toegankelijk gemaakt voor een veel groter publiek. Je hoeft niet zelf meer aan de slag bij een crypto exchange, of met grotere bedragen eigen hardware wallets.

Via bestaande brokers kan iedereen nu een deel van hun vermogen in bitcoin beleggen. Dit opent de deuren voor bedrijven, pensioensfondsen, hedge fondsen, familiefondsen en alles wat een groot vermogen heeft en dat gediversiveerd wil beleggen. Door de jaren heen blijkt dat al een klein deel beleggen in bitcoin zorgt voor een grote outperformance in de gehele portfolio.

De aanloop naar de goedkeuring (en bijbehorende stijging) was natuurlijk interessant, in 2023 steeg de koers ruim 150%. En toch is deze bekendmaking geen reden om te verkopen want er is nu een deur opgezet voor een enorm groot kapitaal dat nu deels in bitcoin kan gaan investeren. Het is een relatief nieuw asset die nu beschikbaar is geworden voor iedereen die maar wil investeren en niet meer de early adaptors en early majority die het potentieel ziet.