Selecteer een pagina

De stap maken om te beginnen met beleggen blijft voor veel mensen nog steeds iets spannends. En velen vragen zich nog steeds af of het wel verstandig is om te gaan beleggen.

Persoonlijk kan ik geen redenen bedenken waarom je niet zou gaan beleggen. Door de jaren heen heb ik inmiddels genoeg kennis en ervaring opgebouwd om er van overtuigd te zijn dat beleggen je veel kan opleveren.

En niet alleen in financiële zin, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling en hoe je als persoon naar de wereld kijkt.

In deze post ga ik daar niet te diep op in, maar deel ik de basis redenen waarom beleggen voor iedereen verstandig is.

Als je eenmaal de keuze gemaakt hebt dat je zelf ook gaat beleggen dan blijven er nog genoeg keuzes over om te maken. Ga je beleggen in aandelen of ETF’s, bij welke broker moet je een rekening openen, hoe veel tijd wil en kun je er aan besteden.

Laten we eerst een kijken naar een aantal redenen dat jij moet gaan beginnen met beleggen.

 

Geld voor je laten werken is slimmer dan werken voor je geld

Van jongs af aan wordt kinderen geleerd dat je moet werken voor je geld. Het grote nadeel van werken voor je geld is dat je daarbij je tijd beschikbaar moet stellen.

Het Nederlandse systeem is er op ingericht om kinderen langzaam te laten opgroeien tot goede werknemers.

Als werknemer wordt je betaald per uur. Hoeveel je per uur betaald wordt hangt af van het soort werk dat je gaat doen, hoeveel kennis je er al van hebt opgedaan tijdens een opleiding of tijdens eerdere banen en hoeveel ervaring je al hebt in een soortgelijke functie.

Al deze elementen bepalen hoeveel waarde je kunt bieden per uur. Hoe meer waarde je levert, hoe meer je kunt verdienen.

Het grote nadeel is dat het werkende systeem niet gemaakt is voor jou als persoon. Het is gemaakt voor de samenleving, en daarin ben jij slechts een klein onderdeeltje.

Daar is op zich niks mis mee, maar je kunt niet verwachten dat het systeem werkt om jou een goede toekomst te bieden.

Droom jij daar wel van? Dan zal je zelf aan de bak moeten.

Ook dat kan op verschillende manieren. Je kunt sneller de carrière ladder beklimmen om meer te gaan verdienen. Je kunt er voor kiezen om ondernemer te worden en te gaan bouwen aan een bedrijf.

Of je kunt er voor kiezen om je verdiende geld vóór jou te laten werken. Dus niet elke maand al je geld opmaken, maar er voor zorgen dat je geld overhoudt en dat opzij kunt zetten. Zet je dat op een goede manier opzij dan kun je dat geld voor jou laten werken.

Een goede manier van het opzij zetten is beleggen. Als jij elke maand een deel van je inkomen naar een beleggingsrekening overmaakt en daarmee gaat beleggen dan zet je dat geld voor jou aan het werk.

Je geeft het niet meer uit aan iets dat niet bijdraagt aan jouw toekomstdromen, maar je kiest er voor om het te investeren in iets dat jouw meer geld gaat opleveren.

 

Sparen levert niks meer op, beleggen wél

Vroeger kon je geld opzij zetten op een spaarrekening en het op die manier voor je aan het werk zetten. Ook al is die spaarrente nooit interessanter geweest dan het te gaan beleggen.

Er was een tijd dat je nog flink wat rente kreeg op je spaargeld. Daar komt ook de term ‘rentenieren’ vandaan; voldoende spaargeld hebben dat je van de rente inkomsten kunt leven.

Tegenwoordig betaal je bij een beetje spaargeld al negatieve rente en wordt je spaargeld zo langzaamaan steeds minder. Rentenieren bestaat dan ook niet meer in de echte betekenis van het woord.

Het principe van rentenieren is natuurlijk nog steeds hetzelfde; zorgen dat je voldoende vermogen (spaargeld) hebt zodat je van de inkomsten kunt leven.

Die inkomsten moeten tegenwoordig alleen is anders dan rente zijn. Dat is de reden dat het verstandig is om te gaan beleggen, als alternatief voor sparen.

Ga je beleggen dan maak je een rendement op het geld dat je opzij zet, en met dat geld kun je door de jaren heen je vermogen laten groeien.

Het rendement dat je maakt met beleggen kan op twee manieren:

 1. Koerswinst
 2. Dividend uitkeringen

Koerswinst is het verschil tussen je aankoopprijs en de verkoopprijs als je een belegging verkoopt. Stel je koopt voor €1.000 aan aandelen van bedrijf ABC. Een paar maanden later verkoop je hetzelfde aantal aandelen voor €1.200. Het verschil tussen je aankoopprijs en de verkoopprijs is in dit geval €200.

Als je leert hoe je aandelen kunt analyseren én hoe je een goede beleggingsstrategie maakt kun je profiteren van deze koerswinsten en daarmee een goed rendement behalen.

De tweede optie om rendement te maken met aandelen zijn dividend uitkeringen. Als je aandelen koopt wordt je voor een klein deel eigenaar van het onderliggende bedrijf. Sommige bedrijven kiezen er voor om een deel van de gemaakte winst uit te keren aan hun aandeelhouders in de vorm van dividend. Dat houdt in dat je elk jaar, of elk kwartaal een kleine uitbetaling krijgt in de vorm van geld, of in sommige gevallen extra aandelen.

Op deze manier groeit je geïnvesteerde vermogen ook, ongeacht wat de koers van het aandeel doet.

Toen er nog spaarrente bestond was beleggen altijd al een slimmere keuze omdat je daarmee meer rendement behaalde. Tegenwoordig is er eigenlijk geen andere optie meer dan te gaan beleggen.

Beleggen kan meer risicovol zijn dan sparen, omdat je met sparen niet afhankelijk bent van de koersen. Al weet je door de huidige inflatie ook dat je spaargeld snel minder waard wordt. En als je dan ook nog eens geen rente ontvangt kost het je geld én koopkracht om het op een spaarrekening te hebben staan.

De andere optie is om te gaan beleggen. En ja, beleggen brengt iets meer risico met zich mee, maar zolang je verstandige keuzes maakt kun je dat risico tot een minimum beperken. Terwijl je aan de andere kant wel rendement kunt behalen.

Spaargeld is voor mij vooral een potje geworden dat we aanhouden om eventuele directe kosten te kunnen betalen. Mocht de wasmachine thuis kapot gaan dan wil ik niet eerst wat van mijn beleggingen moeten verkopen voordat we een nieuwe kunnen kopen. Zeker niet omdat je net op dat moment zult zien dat de koersen er niet goed voorstaan en het je eigenlijk geld kost om nu een deel van je beleggingen te moeten verkopen.

Daarom is het slim om een goed plan te maken met welk geld je gaan beleggen en op welke manier je dat gaat doen, zodat je zeker bent dat het past binnen jouw persoonlijke situatie.

 

Beleggen voor je toekomst is de beste keuze

Dit is voor mij de kern van waarom beleggen verstandig is. Door te gaan beleggen kies je er voor om te bouwen aan je eigen toekomst.

Je hebt voor jezelf een doel bepaald dat je wilt realiseren en je weet dat niemand anders dat voor je gaat behalen. En dus ga je zelf aan de slag.

Vaak beginnen beleggers met het doel om hun pensioen wat ruimer te kunnen leven en sommige om een aantal jaren eerder met pensioen te kunnen gaan.

Je ziet dat degene die met zulke lange termijn doelen zijn begonnen na verloop van tijd beginnen in te zien dat beleggen je nog veel meer kan brengen. Want als je een simpele rekensom maakt hoeveel geld je nodig hebt om eerder met pensioen te gaan, dan kun je ook berekenen welk rendement je jaarlijks moet halen om dat doel te bereiken.

Het mooie aan zo’n rekensom is dat je ook kunt spelen met de cijfers die je er in stopt.

Voor het maken van deze rekensom heb je 3 dingen nodig:

 1. Het benodigde eindkapitaal
 2. Je startkapitaal
 3. De tijd waarin je het wilt behalen

Deze waarde kun je gemakkelijk in een spreadsheet zetten en berekenen wat het jaarlijks rendement is dat je moet behalen om je eindkapitaal te bereiken.

In onderstaand voorbeeld begin ik met €10.000. En mijn eindkapitaal dat ik nodig heb om zorgeloos met pensioen te kunnen is €1,5 miljoen. Mijn doel wil ik behalen in 25 jaar, zodat ik nog voldoende tijd over heb om er van te kunnen genieten.

Het jaarlijks rendement dat ik moet halen om mijn doel te bereiken is in deze berekening 22%.

Heb je deze berekening eenmaal gemaakt dan kun je gaan spelen met de waardes die je er in stopt. Misschien heb je meer, of minder) startkapitaal. Of misschien wil je jouw doel binnen 10 jaar bereiken.

Hierbij een korte instructie om je jaarlijks rendement te berekenen:

 1. Open een spreadsheet.
 2. Vul in: Startkapitaal (veld A1), het bedrag (veld B1)
 3. Eindkapitaal (veld A2), het bedrijf (veld B2)
 4. Aantal jaar (veld A3), aantal (veld B3)
 5. Jaarlijks rendement (veld A4).
 6. In veld B4 de volgende formule: =(A2/A1)^(1/A3)1

Speel eens met de waardes en zie wat dat doet met het rendement dat je nodig hebt. En denk er dan eens over na of je dat zou kunnen realiseren?

Zelf ben ik daar jaren geleden al mee gaan spelen. Met verschillende leeftijden dat ik met pensioen zou willen gaan én welk vermogen ik daarvoor nodig zou hebben. Vanuit daar weet ik welk jaarlijks rendement ik nodig heb om daar te komen.

Natuurlijk moet je een (veel) hoger rendement halen als je in een kortere tijd meer geld wilt verdienen. En zo’n rekensom maakt inzichtelijk wat je zou moeten doen om je toekomstdromen te verwezenlijken.

Dan kun je ook op zoek naar verschillende manieren van beleggen die slim zijn in jouw persoonlijke situatie.

Die berekening gaf mij de motivatie om te blijven leren en te bouwen aan een strategie waarmee ik die rendementen kon behalen.

Juist omdat mijn “waarom” belangrijk genoeg voor mij is. Mijn motivatie om financieel vrij te zijn én nog genoeg jaren te hebben om er van te kunnen genieten is de belangrijkste drijfveer.

 

Dus, is beleggen verstandig volgens mij?

Ja zeker! Wat mij betreft is beleggen de beste manier om je financiële doelen te bereiken.

Je kunt jouw geld op een slimme manier voor je aan het werk zetten om naast je inkomen een vermogen op te bouwen.

Daarnaast is sparen voor niemand meer interessant omdat je geen, of zelfs negatieve rente krijgt.

Maar de belangrijkste reden waarom beleggen verstandig is blijft voor mij de mogelijkheid die het biedt om te bouwen aan je eigen financiële toekomst.

Het is voor mij de beste optie om je vermogen te laten groeien én daarmee je doelen te behalen.

Natuurlijk zal je moeten leren hoe je goed en verstandig kunt beleggen, en daar help ik je graag bij, maar als je dat eenmaal kunt dan heb je een onbetaalbare skill geleerd die jouw toekomst mooier kunt maken.