Selecteer een pagina

Hoe kun je fysiek goud kopen bij GoldRepublic

Zodra je de keuze hebt gemaakt om in fysiek goud te gaan investeren ga je natuurlijk op zoek naar een geschikte partij die dat voor jou kan doen.

Zelf ben ik na onderzoek besloten dat ik mijn fysiek goud koop bij GoldRepublic.

Er zijn een aantal redenen die voor mij belangrijk zijn en er toe geleid hebben om een deel van mijn vermogen via GoldRepublic in fysiek goud te beleggen.

De missie van GoldRepublic is om beleggen in fysiek edelmetaal toegankelijk te maken voor iedere belegger, van groot tot klein.

GoldRepublic is een Nederlandse onderneming die momenteel duizenden beleggers van over de hele wereld als klant heeft.

Om alle klanten optimaal te kunnen bedienen is de website beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Klik hier om direct naar de Handleiding voor het kopen van fysiek goud bij GoldRepublic te gaan verder op deze pagina.

Inhoudsopgave

Waarom zou je fysiek goud kopen bij GoldRepublic

 

Gerenommeerde partij met ervaren experts

Als een van de belangrijkste punten voor mij is dat GoldRepublic een gerenommeerde partij is die gestart is door experts in de goudwereld met relevante ervaring.

Naast beleggingsexperts in de goudwereld bestaat het team bijvoorbeeld ook uit ervaren mensen uit de IT die bijdragen aan de betrouwbaarheid van de software die gebruikt wordt.

Voor mij is dat minstens zo belangrijk voor een partij die hun service grotendeels online aanbiedt.

Daarnaast was GoldRepublic de eerste edelmetaal verkoper ooit die een AFM-vergunning heeft gekregen.

Inmiddels is GoldRepublic uitgegroeid tot de meest toonaangevende aanbieder van fysiek edelmetaal in Nederland.

 

Keuze in welk land het in de kluis gaat

Bij het aankopen van fysiek goud heb je direct de keuze om aan te geven waar je het fysieke goud wilt laten opslaan.

Je kunt kiezen uit opslag bij onafhankelijke kluizen in Amsterdam, Zürich of Frankfurt.

In alle locaties is het fysieke goud ten alle tijden 100% verzekerd tegen diefstal of schade.

Het transport vanuit de smelterij naar de kluizen wordt, zoals te verwachten, zwaar beveiligd uitgevoerd. Ook is tijdens dit transport is het goud volledig verzekerd.

Zelf kies ik voor opslag in Zwitserland omdat dit een extra veiligheid geeft dat de overheid nooit mijn goud kan confisqueren of nationaliseren. 

Hoewel het niet eerder in de geschiedenis in Nederland is voorgekomen, heeft zij wel de bevoegdheid op grond van de Noodwet Financieel Verkeer (25 mei 1978), artikel 26 om gouden munten, fijn goud, onbewerkt goud of halffabricaat te vorderen van ingezetenen van Nederland.

Het is dus mogelijk dat het ooit gaat gebeuren. Zo heeft president Roosevelt in 1933 in Amerika de gehele particuliere goudvoorraad opgeëist en het bezit van fysiek goed verboden.

Dat het wettelijk toegestaan is is voor mij hét argument om het in Zwitserland op te slaan.

De keuzes die geboden worden om zelf te bepalen waar en hoe ik het wil laten opslaan is wederom een reden voor mij om mijn fysieke goud te kopen bij GoldRepublic.

Thuis bewaren of een goudkluis bezoeken

Kies je er toch liever voor om het goud helemaal fysiek thuis geleverd te krijgen? Dan is ook dat mogelijk bij GoldRepublic. 

Voor deze thuislevering betaal je een extra opslag aangezien zij hiervoor een speciaal transport moeten regelen. 

Daarnaast biedt GoldRepublic geen terugkoopgarantie op het goud dat je zelf hebt opgeslagen.

En natuurlijk zul je zelf moeten zorgen voor een correct opslag van het goud. Zo zal een verzekeraar niet zomaar fysiek goud dekken zonder dat er gebruik gemaakt wordt van een zwaarbeveiligde en goedgekeurd kluis.

Dat GoldRepublic het aanbiedt om ook thuis te laten leveren geeft mij ook weer een beetje meer vertrouwen dat het fysieke goud ook daadwerkelijk bestaat. Anders zouden zij deze belofte niet kunnen doen.

Zelf kies ik er voor om mijn fysieke goud op te laten slaan in hun kluizen. Maar wie weet kies ik er in de toekomst voor om ook wat thuis te laten leveren. 

 

Terugkoop garantie van GoldRepublic

 

Ervaren beleggers weten dat het soms lastig kan zijn om een investering te verkopen op het moment dat jij kiest.

Bij aandelen is dat grotendeels beperkt door de grote liquiditeit op de markten. 

Bij fysieke producten is dat al snel lastiger, omdat er naast de financiële transactie ook een fysieke afhandeling plaats moet vinden.

Om hun klanten hierin tegemoet te komen biedt GoldRepublic een terugkoopgarantie op fysiek goud aan. 

Dat houdt in dat zij garanderen om elke verkooporder die je als klant inlegt te accepteren en het fysieke goud van jouw te kopen. 

Op deze manier hoef je nooit bang te zijn dat je met het goud blijft zitten terwijl je bijvoorbeeld cash nodig hebt. Of dat je je portfolio wilt herbalanceren naar andere assets.

Deze terugkoopgarantie geldt alleen voor goud dat in opslag ligt bij GoldRepublic. Mocht je gekozen hebben om goud thuis op te slaan dan vervalt de garantie, wat niet wil zeggen dat zij een verkooporder niet accepteren.

Deze garantie geeft mij extra vertrouwen om voor GoldRepublic te kiezen. Het geeft mij de zekerheid dat ik op elk moment in control blijf van wat er met mijn positie gebeurd.

 

Maandelijks spaarplan van GoldRepublic

Naast dat ik een deel van mijn vermogen bij GoldRepublic in goud heb belegd maak ik ook gebruik van hun maandelijkse spaarplan

Daarmee heb ik hen gemachtigd om maandelijk voor een vast bedrag fysiek goud aan te kopen. Door dit te automatiseren heb ik er zelf geen omkijken meer naar. 

Op deze manier spreid ik mijn aankopen om mijn goudpositie uit te breiden over langere termijn. Zo zorg ik er voor dat een deel van mijn inkomen direct veilig als goud opgeslagen wordt.

Je kunt een spaarplan al starten vanaf €50 per maand en zelf kiezen welke dag van de maand de afschrijving plaatsvindt.

Daarnaast is het gerekende aankooptarief binnen een spaarplan slechts 0,5% in plaats van 1%.

Dit is omdat GoldRepublic door het spaarplan grotere hoeveelheden tegelijk kan inkopen.

Het maandelijkse geautomatiseerd kunnen sparen heeft voor mij ook bijdragen om te kiezen voor GoldRepublic. 

Juist omdat ik er van houdt zoveel mogelijk zaken geautomatiseerd te kunnen afhandelen en ik er zelf niet te veel mee bezig hoef te zijn.

 

 

Wat kun je allemaal vinden op de website van GoldRepublic

Natuurlijk kun je naast fysiek goud kopen bij GoldRepublic ook veel goede informatie op hun website vinden over het beleggen in fysiek edelmetaal.

Hier loop ik een aantal punten langs die je gemakkelijk kunt vinden en die volgens mij voor iedereen nuttig zijn.

 

Goudkoers bekijken

Natuurlijk wil je weten wat de goudprijs is als je overweegt om daarin te investeren.

De website van Goldrepublic toont dan ook de goudkoers waarvan de data afkomstig is van de CME Group.

Op deze pagina zie je een interactieve grafiek met het koersverloop en wordt de actuele goudprijs getoond. Ook zie je de prijs bij het vorige slot (gisteren eind van de dag) en de verandering in prijs zowel in percentage en absolute hoeveelheid.

Doordat je zelf de getoonde grafiek kunt aanpassen kun je de prijsontwikkeling en geschiedenis van goud nog verder bekijken.

 

Onder de grafiek  zie je drie dropdown opties: Periode, Valuta/gewicht en Type.

Bij de periode kun je selecteren welke periode je getoond wilt hebben op de grafiek. De kortste periode is één uur, de langste is 25 jaar. Daarnaast kun je verschillende tussenstappen kiezen.

De drop down Valuta/gewicht geeft je de optie om de goudkoers in euro of usd te tonen. En of je dat per kilogram of troy ounce wilt tonen. 

Een troy ounce is een gewichtsmaat specifiek voor edelmetalen. Om specifiek te zijn: 31,1034768 gram. Als je dat omrekent gaan er dus circa 32 troy ounce in een kilogram.

Als laatste kun je het type grafiek aanpassen van een lijngrafiek naar een candlestick grafiek.

Een toelichting op de pagina staat maakt nog duidelijk dat de goudprijs niet alleen de vertegenwoordigde waarde van goud toont. Maar, zoals bij alle beleggingen het geval is, ook de waarde van de valuta waarin je handelt.

In het geval van goud natuurlijk extra relevant omdat het gebruikt wordt als hedge tegen inflatie. Zo kan goud in dollars duurder worden maar in euro’s goedkoper worden. Dat geeft bijvoorbeeld de zwakte van de euro weer.

 

Goedkoop goud kopen

Bij het kopen en verkopen van fysiek goud  bij GoldRepublic is het belangrijk om ook te kijken naar de tarieven die gehanteerd worden.

Voor mij zijn de transactiekosten nooit de belangrijkste factor en ben ik niet altijd op zoek naar de goedkoopste aanbieder.

Het is wel iets om bewust rekening mee te houden. Zeker als je veel transacties doet kan dat wel degelijke flinke impact hebben op het resultaat.

De tarieven bij GoldRepublic kun je gemakkelijk terug vinden op hun website. In een duidelijk schema wordt getoond wat de transactiekosten zijn, van zowel een kooporder als een verkooporder.

Het tarief is gebaseerd op de actuele goudkoers, ook wel spotprijs genoemd, en daarbovenop de dealer spread. De dealer spread geeft een indicatie van de marge bij GoldRepublic zelf, maar ook de smelterij die het fysieke goud levert.

Naast een eenmalige kooporder kun je ook kiezen voor een maandelijks spaarplan bij GoldRepublic. Daarvoor geldt een goedkoper transactietarief in het geval van het aankopen.

Wil je het goud dat is aangekocht als onderdeel van je maandelijks spaarplan weer verkopen dan betaal je de normale tarieven voor een verkooporder.

Op de tarievenpagina staan ook de kosten duidelijk weergegeven in het geval je een eigen baar op naam wilt reserveren en als je ervoor kiest om het goud fysiek te laten uitleveren.

 

Inhoud goudkluizen bekijken

Zodra je fysiek goud gekocht hebt krijg je van GoldRepublic een bevestiging zodra het geleverd is en kun je in je eigen account terugvinden welke baren aan jou toegewezen zijn.

Deze informatie is, geanonimiseerd, ook op de publieke website terug te vinden. Aan ieder account is een anonieme bijnaam gekoppeld.

In een tabel kun je zien hoeveel gram fysiek goud, zilver of platina is toegekend aan de anonieme bijnaam.

Je kunt de volledige baarlijst in pdf ook downloaden en daarin kun je zelfs per anonieme bijnaam zien hoeveel gram die klant cumulatief heeft over meerdere baren.

Het geeft een beeld van de verschillende groottes van klanten die GoldRepublic heeft. Je ziet verschillende kleinere accounts, maar ook die flinke hoeveelheden fysiek goud in bezit hebben.

Kun je verder iets met deze data? Nee, zeker niet omdat het volledig anoniem is. Daarmee is het dus ook geen privacy issue dat je dit online terug kunt vinden.

 

GoldRepublic AFM-vergunning en onafhankelijke audits

GoldRepublic ontving in 2010 als eerste edelmetaal verkoper ooit een AFM-vergunning. Wat op zich natuurlijk al een topprestatie is. 

Deze vergunning is openbaar terug te vinden op de website. Als ook de beleggingsprospectus en de algemene voorwaarden

Met deze documenten kun je gemakkelijk achtergrondonderzoek doen naar GoldRepublic voordat je besluit een account te openen en je eerste fysieke goud te kopen.

Ook wordt er essentiële informatie gegeven over goud als beleggingsproduct. Deze informatie is wettelijk voorgeschreven om te helpen de aard, de risico’s, de kosten, de mogelijke winsten en verliezen van in dit geval fysiek goud te begrijpen. 

Deze informatie kun je gebruiken om fysiek goud bij GoldRepublic kopen te vergelijken met andere beleggingen.

Naast deze informatie wordt er jaarlijks een onafhankelijke audit bij GoldRepublic gedaan. Om deze te kunnen inzien moet je wel een account hebben en ingelogd zijn. 

Ook inzage in de verzekeringspolissen van GoldRepublic moet je ingelogd zijn. 

In mijn ogen goed van hen dat je deze informatie allemaal terug kunt vinden en daarmee goed op de hoogte bent van het functioneren van GoldRepublic als bedrijf zijn. 

Zeker omdat je heb een stuk van je vermogen toevertrouwd is het goed om een volledig beeld te kunnen krijgen.

Handleiding voor het kopen van fysiek goud bij GoldRepublic

 

Hoe maak je een account aan bij GoldRepublic

Je hebt de keuze gemaakt om fysiek goud te willen kopen bij GoldRepublic. Voordat je je eerste kooporder inlegt zul je een account moeten aanmaken. 

Ook dit proces is gemakkelijk gemaakt. Navigeer naar Open een account.

Gold Republic account aanmaken

Daar kies je een gebruikersnaam die je wilt gebruiken.

Vul je e-mail adres en telefoonnummer in.

Daarna moet je een wachtwoord kiezen. Waarbij je direct een indicatie krijgt of het veilig genoeg is. 

Zelf gebruik ik een password manager om te zorgen voor extra veilige wachtwoorden voor al mijn accounts.

Nadat je de captcha hebt overgenomen kun je aanvinken of je op de hoogte wilt blijven van nieuwsberichten in de edelmetaalmarkts en eventuele aanbiedingen van GoldRepublic.

Als je klaar bent met het invoeren van alle benodigde gegevens klik je op de knop Account aanmaken.

 

Vrijwel direct ontvang je een bevestiging van het openen van je account in de mail waarbij je moet bevestiging dat je account geactiveerd kan worden.

Na het activeren moet je account nog gevalideerd worden voordat je jouw eerste kooporder voor fysiek goud kunt aanmaken.

Je ontvangt een e-mail met daarin de instructie om een verificatie transactie te doen om je tegenrekening te bevestigen.

 

Op dit moment kun je al inloggen in je account en je persoonlijke omgeving verder bekijken en instellingen wijzigen.

Nadat je account gevalideerd is ontvang je ook weer netjes een bevestiging in de e-mail. En vanaf dat moment kun je je eerste kooporder voor fysiek goud gaan maken.

 

 

Inloggen GoldRepublic account

Inloggen bij GoldRepublic doe je natuurlijk met je zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Aanvullend moet je ook je e-mailadres invoeren. 

En als je gekozen hebt voor two-factor authentication moet je die stap ook nog doorlopen.

Zodra je bent ingelogd kom je terecht op je account pagina.

Op deze pagina zie je in eerste instantie nog vrij weinig informatie, want dat wordt pas zichtbaar zodra je verwerkte orders en toegewezen baren hebt.

Je kunt direct kiezen om Geld te storten of op te nemen. En je ziet binnengekomen berichten op deze pagina terug.

Verder zie je een overzicht van je huidige portefeuille. Welke soorten edelmetaal je bezit, in welke locatie ze opgeslagen zijn en natuurlijk het totale gewicht en de huidige waarde.

Daaronder kun je direct terug zien welke goudbaren er aan je toegewezen zijn. Wederom in welke locatie, maar bijvoorbeeld ook het merk en de baar grootte.

Onderaan wordt een overzicht van je orders getoond. Met wat specifieke informatie als het type order en het volume van de betreffende order. Ook de orderstatus zie je hier terug. 

Mocht je order bijvoorbeeld al wel geaccepteerd zijn maar het fysieke goud nog niet geleverd dan kun je dat hier ook terug zien

 

GoldRepublic account instellingen

Binnen je eigen account heb je de mogelijkheid om een aantal persoonlijke instellingen te wijzigen.

Naast het kunnen wijzigen zie je ook welke gegevens GoldRepublic van jou opgeslagen heeft, zoals bankgegevens, contactgegevens en accountgegevens.

Natuurlijk kun je hier zelf je wachtwoord beheren en een nieuw aanmaken. Ook je email instellingen beheer je hier.

Het extra beveiligen van je account door two-factor authentication te gebruiken kun je vanuit deze pagina ook configureren.

Hoe plaats je een kooporder voor fysiek goud

Als je een gevalideerd account bij GoldRepublic hebt kun je beginnen met het plaatsen van je eerste kooporder.

Er zijn een aantal opties die je hebt tijdens het plaatsen van een order. Hieronder loop ik ze allemaal langs om je meer duidelijkheid te geven over de mogelijkheden.

 

Geld storten

Je kunt er voor kiezen om eerst geld te storten op je rekening bij GoldRepublic voordat je een kooporder aanmaakt.

Zodra je ingelogd bent in je account zie je direct twee knoppen staan: Geld storten en Geld opnemen

 

Dit kan door gebruikt te maken van iDeal. Hiervoor kies je een bedrag en selecteer je welke bank je wilt gebruiken.

Door op de knop te klikken kom je terecht in de iDeal omgeving voor het goedkeuren van je betaling.

Zoals je gewend bent van iDeal staat het geld dan ook direct op je rekening en kun je dat gebruiken voor het aankopen van fysiek goud.

Als je liever kiest voor een bankoverschrijving van vindt je de benodigde gegevens ook op deze pagina terug.

Natuurlijk duurt het dan wel even voordat het geld beschikbaar is voor je order.

Het is echter niet nodig om voor het aanmaken van een kooporder geld te storten, dit kun je ook als onderdeel van het proces doen.

 

Keuze edelmetaal

Als je op de pagina voor het plaatsen van een order bent kun je selecteren welk edelmetaal je wilt aankopen. Naast goud biedt GoldRepublic ook zilver en platina aan. 

Afhankelijk van het edelmetaal wijzigen sommige van de vervolg opties. Zo is platina alleen in Zürich op te slaan.

En betaal je bijvoorbeeld voor opslag van zilver in Nederland 21% BTW. Terwijl Zürich of Frankfurt BTW-vrij zijn.

Aan de rechterzijde zie je de aan- en verkoopprijzen die op dat moment gehanteerd worden terug.

 

Keuze kluis locatie

Zoals eerder beschreven heb je bij GoldRepublic de optie om te kiezen waar je het fysieke goud op wilt laten slaan. 

Deze keuze kun je per order aangeven. En dat doe je simpelweg door de juiste locatie aan te klikken.

 

Keuze Type order

Bij het aanmaken van een kooporder heb je de optie om te kiezen voor een Bestens of een Limiet order.

Bij een bestens order wordt er aangekocht op de actuele prijs en zal je order vrijwel direct uitgevoerd kunnen worden.

GoldRepublic bestens order

 

Kies je voor een limiet order dan moet je ook een koerslimiet en orderduur opgeven.

De koerslimiet geeft aan wat de maximale prijs is die je wilt betalen. De order wordt dus alleen uitgevoerd indien de aankoopprijs lager of gelijk is aan de opgegeven limiet.

De order duur geeft aan tot welke datum de order geldig blijft.

GoldRepublic limiet order

 

Het kan zijn dat je een limietprijs opgeeft die niet actueel wordt. In dat geval zal de koop nooit uitgevoerd worden.

Op de datum van de order duur zal de kooporder komen te vervallen in het geval die niet uitgevoerd is.

 

Keuze ordergrootte

De laatste keuze die je kunt maken is of je de order wilt opgeven op basis van een bedrag of van het volume.

Soms zul je een specifiek bedrag willen aankopen en kies je daarvoor. Terwijl je op een ander moment mogelijk bewust een bepaalde hoeveelheid wilt hebben en dus het volume op wilt kunnen geven.

Afhankelijk van je keuze veranderd het laatste veld.

 

Invoeren bedrag of volume

Ook al lijkt het vaak het belangrijkste van een kooporder komt de optie pas als laatste; het invoeren van het totale bedrag of volume van je order.

Anders gezegd, voor hoeveel euro of hoeveel gram goud wil je kopen?

Het bedrag dat je kunt invoeren is in euro’s.

Het volume moet je invoeren in grammen, hou er dus rekening mee hoeveel je hier moet in voeren.

 

Bevestiging kooporder

Zodra je alle gegevens voor je kooporder hebt ingevoerd klik je op de knop ‘Ga naar stap 2’.

 

Je krijgt een overzicht van de ingevoerde order details te zien.

In dit voorbeeld heb ik gekozen om de order op basis van een bedrag in te voeren. Op dit order overzicht zie je dan netjes terug wat het geschatte volume is dat geleverd zal worden.

Ook de transactiekosten worden vermeld, waardoor je meteen ziet wat de daadwerkelijke orderwaarde is. Aangezien het bedrag hier vast ligt worden de transactiekosten van het totaalbedrag afgehaald om tot de orderwaarde te komen.

Als je kiest voor een order op basis van volume dan zul je zien dat de geschatte prijs getoond wordt.

En worden de transactiekosten bovenop de orderwaarde berekend.

 

Daarnaast heb je in dit scherm alsnog de mogelijkheid om het benodigde geld bedrag te voldoen via iDeal.

Voor het geval je geen, of niet voldoende, geld op je rekening bij GoldRepublic hebt staan.

 

Als laatste bevestig je hier je kooporder zodat die geplaatst wordt.

Na het plaatsen van de order ontvang je een bevestiging van realisatie van jouw order in de mail.

Daarin staan het ordernummer, je accountnummer en wanneer de order gerealiseerd is. Ook de huidige status vind je daar terug: Gerealiseerd.

Je order is nu in afhandeling en het is nu wachten tot het waardetransport jouw persoonlijke goud geleverd heeft op de door jouw gekozen locatie.

 

Goudbaar levering en toewijzing

Het kan een tijdje duren voordat het fysieke goud daadwerkelijk geleverd wordt. In normale tijden zal dat tussen de 1 tot 2 weken duren. 

Maar door de huidige omstandigheden kan dat oplopen tot een week of 4.

De huidige omstandigheden zijn zowel beperkingen in landen door de maatregelen tegen Corona, als ook de grote interesse in het aankopen van fysiek goud.

Zodra de levering van het goud heeft plaatsgevonden en is verwerkt door GoldRepublic is het officiëel jouw eigendom

Op dat moment ontvang je een bevestigingsmail dat de order Verwerkt is.

 

Ook de status van je order in het orderoverzicht van je persoonlijke account is nu geupdate.

En natuurlijk zie je nu onder baar toewijzingen ook de aan jou toegewezen baren terug.

 

 

 

Heb je alsnog vragen over het kopen van fysiek goud bij GoldRepublic stel ze dan hieronder aan me. Of stuur een bericht als je het liever niet openbaar wilt doen.